WOOFERS.campus

Home » Campus » WooCommerce SEO

WooCommerce SEO

Wil je jouw webshop beter laten presteren in Google? Ontdek onze handige WooCommerce SEO checklist, een essentiële gids om hogere posities in zoekresultaten te behalen. Hoewel we geen directe garanties kunnen bieden voor directe topresultaten, vormt deze checklist de basis voor een aanzienlijke verbetering van jouw webshop.

SEO, oftewel Search Engine Optimization, is de kunst van het optimaliseren van jouw website om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google. Met deze techniek vergroot je de zichtbaarheid van jouw webshop, waardoor potentiële klanten je sneller kunnen vinden.

De vraag naar SEO groeit

Bij WOOFERS zien we een groeiende interesse in zoekmachine optimalisatie. Elke organische klik vanuit Google is goud waard, vooral wanneer deze voortkomt uit relevante zoekwoorden.

Hoewel de organische zoekresultaten soms verdrongen worden door advertenties, Google Maps en veelgestelde vragen, blijft het optimaliseren van je website voor SEO van onschatbare waarde. Het vergroot namelijk de kans om juist tussen al die elementen op te vallen en beter vindbaar te zijn voor jouw doelpubliek.

💡 Wist je dat goed geoptimaliseerde webshops minder betalen per klik in Google Ads?

Elk zoekwoord dat je in Google Ads gebruikt, krijgt een kwaliteitsscore van 1 tot 10. Deze score hangt deels af van de tekstuele kwaliteit van zowel je advertentie als de landingspagina waarnaar je verwijst. Met andere woorden, een betere SEO voor die specifieke landingspagina betekent dat je minder betaalt dan je concurrenten met minder geoptimaliseerde pagina’s, als het gaat om adverteren op dat specifieke zoekwoord.

Basisbegrippen van SEO

Tijdens deze WooCommerce SEO gebruiken we bepaalde vaktermen die we hier even kort toelichten.

Deze meta gegevens zijn de blauwe titel en omschrijving die verschijnen in de zoekresultaten.
Standaard kan je deze NIET aanpassen in WordPress.
Je hebt dus altijd een SEO plugin nodig.
SEO plugins geven heel wat extra tips om je website te optimaliseren. Onze voorkeur gaat uit naar Yoast SEO.

De Meta Titel die je in je website ingeeft zal altijd zichtbaar zijn. Google neemt deze 1 op 1 over.

Maar de Meta Beschrijving wordt niet altijd overgenomen. Sinds 2022 is dit in de meeste gevallen niet. Google neemt stukjes tekst uit de pagina als Meta beschrijving, afhankelijk welke zoekterm is ingegeven.

Belangrijk:

  • indien je de meta-titel niet ingeeft, dan verschijnt er de titel van je pagina. Ingeval het gaat om een productpagina verschijnt dan de product titel.
  • Op mobiel is je meta-titel minder lang, dus probeer de belangrijkste woorden vooraan te zetten

💡 Tips:

  • Nadat je wijzigingen hebt aangebracht aan je pagina of meta-titel, verschijnen deze niet onmiddellijk in Google. De Google-bot komt slechts periodiek langs, soms eens per week of zelfs enkele weken. Maar er is een manier om het proces te versnellen. Via je Search Console-account kun je de URL van de pagina invoeren en een verzoek indienen voor een snellere herindexering.
  • Misbruik de meta titel en beschrijving niet om zoveel mogelijk trefwoorden in te rammen. De doorklikratio van je weergave in Google is ook van belang. Des te meer bezoekers je kan overtuigen om op je organisch linkje vanuit Google te klikken, hoe hoger Google je ook inschat op die bepaalde zoekterm.

💥 Supertip:

SEO-plugins hebben ook variabele parameters die je kan toevoegen. Je kan het woordje ‘Herstsolden’ gelijk toevoegen aan al je producten. Dit soort gebruik zorgt voor meer overtuiging om door te klikken.

Interne links zijn enorm belangrijk voor SEO. Een interne link is simpelweg uitgelegd: een link op een pagina naar een andere pagina van je website. We bedoelen dus niet de navigatie in de hoofding van je website.

Inkomende links staan op andere websites die naar jouw website verwijzen. Simpel gesteld: een linkje van een relevante andere website (of een authoriteitswebsite) is een “puntje” extra voor je rankschikking in zoekmachines.

Een sitemap van een website is een overzicht of een structuur van alle pagina’s die op die website te vinden zijn. Het is een soort gids die zoekmachines en gebruikers helpt om gemakkelijk door de inhoud van de website te navigeren.

Er zijn twee hoofdtypen sitemaps:

XML Sitemap: Dit is een bestand dat speciaal is gemaakt voor zoekmachines. Het bevat een lijst met alle URL’s van de website, samen met extra informatie over elke pagina, zoals hoe vaak deze wordt bijgewerkt, de relatieve prioriteit van pagina’s en dergelijke. Dit helpt zoekmachines om de site efficiënter te crawlen en indexeren. WordPress voorziet een XMS sitemap. Indien je een SEO plugin gebruikt wordt de sitemap door die plugin gegeneert.

HTML Sitemap: Dit is een pagina op de website zelf, bedoeld voor menselijke gebruikers. Het toont de structuur van de website en alle belangrijke links, waardoor bezoekers snel de gewenste pagina’s kunnen vinden.

Hoofdingen

Met hoofdingen bedoelen we het niveau van titels. Denk aan het schrijven in een Word-document: hoofding 1, hoofding 2, etc. De hoofding structuur van een pagina moet goed zitten als je wil dat Google je pagina goed begrijpt.

Schema code

Schema.org is een samenwerkingsverband tussen grote zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo en Yandex. Het biedt een gestandaardiseerde manier om gestructureerde gegevens op webpagina’s te markeren, zodat zoekmachines beter kunnen begrijpen waar de inhoud over gaat.

Een voorbeeldje: WooCommerce is zodanig gecodeerd door zoekmachines de context begrijpen van een productpagina. Zoekmachines weten dat het getalletje de prijs is, herkennen de prijseenheid (€), herkennen de stockstatus. Bepaalde Premium SEO plugins voegen nog extra schema.org code toe voor nog méér context.

Via deze website kan je de schema.org code valideren: https://validator.schema.org

💥 Supertip

De sitemap van élke (WordPress) website of shop vind je terug door /sitemap.xml achter de domeinnaam te plakken. Dus je kan redelijk snel de website structuur achterhalen van je concurrenten, zo heb je een allround inkijk in hun productgamma en structuur. Andere website beheer systemen hebben mogelijks wel een ander sitemap adres. Probeer dan eens sitemap-index.xml

Google bot

Een Googlebot is een geautomatiseerde bot of crawler van Google die het web doorzoekt en websites indexeert voor de zoekmachine van Google.

Google Search Console

Google Search Console, voorheen bekend als Google Webmaster Tools, is een gratis service van Google waarmee website-eigenaren inzicht krijgen in hoe hun site presteert in de zoekresultaten van Google. Het biedt tools en rapporten die helpen bij het begrijpen van de manier waarop Google de website ziet, en het biedt waardevolle informatie om de aanwezigheid van de site in de zoekresultaten te verbeteren.

Landingspagina

Een landingspagina is een specifieke webpagina die is ontworpen en geoptimaliseerd met als doel bezoekers te verwelkomen na het klikken op een specifieke link, advertentie of zoekresultaat. In de context van deze cursus hebben we het over een landingspagina geoptimaliseerd voor specifieke zoekwoorden.

SKU-nummer

Het SKU-nummer is het artikelnummer van je product. Sommige shops beslissen om dit niet in te geven of niet te tonen. Maar dat is een gemiste kans.

💡 Tips:

  • Geef altijd het SKU-nummer in en toon het op je productpagina
  • Er wordt ook gegooglet op SKU-nummers, als die tekst niet op je poductpagina staat wordt je niet gevonden.
  • Het SKU-veld is een standaard veld in WooCommerce, je hoeft geen extra plugin te installeren. 

Structuur & zoekwoorden onderzoek

Het structureren van je website is essentieel voor zowel gebruiksvriendelijkheid als vindbaarheid. Veel shops missen een solide structuur om bezoekers naar het product te leiden waar ze naar op zoek zijn. Een heldere site-structuur helpt ook Google om je site te begrijpen, dus het is ontzettend belangrijk voor je SEO.

De structuur van een WooCommerce shop wordt voornamelijk bepaald door de opbouw van productcategorieën. Het is ontzettend belangrijk om de juiste woorden te kiezen van je product categorie. De keuze van woorden wordt bepaald via een zoekwoorden onderzoek.

De structuur van productcategorieën

In WooCommerce kan je producten koppelen aan één of meerdere productcategorieën. Daarnaast heb je top-level (of parent) product categorieën met daaronder sub-level (child) product categorieën. Het is van groot belang dat de child categorieën telkens iets specifieker aansluiten met het uiteindelijk product.

De structuur van al die product categorieën wordt altijd weergegeven via het adres van de pagina, ofwel URL.

Voorbeeld: website.be/barbecues/kamado-barbecues/big-green-egg

Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat een Big Green Egg toebehoort tot de ‘familie’ Kamado Barbecues, en een Kamado dus een type barbecue is. Opvallend in bovenvermelde URL is dat er het woord “barbecue” 2x voorkomt, en dat is niet toevallig.
Het woord “kamado barbecue” wordt meer gebruikt dan het aparte woord “kamado”.

💡 Tips:

  • Gebruik geen onnodige sub-levels, of teveel sublevels
  • Een product eigenschap is meestal niet ideaal voor een productcategorie structuur

De URL-structuur bij WooCommerce heeft standaard al 1 extra level: namelijk “product-categorie”.
Dit is niet ideaal voor SEO aangezien de hele structuur opschuift. Simpel uitgelegd: hoe dichter de trefwoorden bij de domeinnaam zitten, hoe beter.

Standaard WooCommerce:
website.be/product-categorie/barbecues/kamado-barbecues/big-green-egg

Idealiter:
website.be/barbecues/kamado-barbecues/big-green-egg

By the way: dit is geen bug van WooCommerce omdat het rekening met houden met WordPress en de blogmodule. In de blog kan m’n namelijk ook categorieën aanmaken. En deze categorieën hebben geen /categorie/ ertussen zitten zoals WooCommerce. Dus het is het één of het andere.

Als je website vooral een online shop is, dan raden we aan de URL-structuur van WooCommerce in te korten. Maw: de /product-categorie/ eruit te halen, en /categorie/ toe te voegen bij de blog module.

In volgende video leg ik uit hoe je dit kan doen:

VIDEO

Zoekwoorden onderzoek voor product categorieën

Shop eigenaars kennen uiteraard hun eigen assortiment als geen ander. Daarom hebben ze meestal wel een duidelijk beeld over hoe hun product categorie structuur in elkaar zit.
Maar er kan een enorm groot verschil zijn in zoekvolume tussen het gebruik van bepaalde woorden die in principe hetzelfde betekenen. Bijvoorbeeld het woord kat en poes is hetzelfde, maar het ene zal meer zoekvolume hebben dan het andere.

Gelukkig zijn er verschillende tools ter beschikking om je hierin te helpen:

  • Google Suggesties
  • Google Trends
  • Google Keyword planner
  • Leer van grote shops

Google Suggesties

Google suggesties, ook wel bekend als Google Autocomplete, zijn de voorspellende zoektermen die worden weergegeven terwijl je iets typt in de zoekbalk van Google. Het is een functie die mogelijke zoekopdrachten suggereert op basis van wat je aan het typen bent. Deze suggesties worden gegenereerd op basis van verschillende factoren, zoals populaire zoekopdrachten, je eigen zoekgeschiedenis en andere gebruikersgegevens. Ze zijn bedoeld om het zoeken sneller en handiger te maken door je te helpen bij het vinden van relevante informatie of zoekopdrachten die overeenkomen met wat je mogelijk zoekt.

Google Suggesties vormen dus een ideale inspiratiebron voor je keyword onderzoek.

Het manueel opzoeken via Google Suggesties is wel tijdrovend omdat Google maar een beperkt aantal suggesties laat zien. Gelukkig kan je daarom rekenen op de tool Yoast Suggest!

Yoast Suggest: yoast.com/suggest

Yoast Suggest lijst alle Google Suggesties voor je op.Bovendien doorlopen ze nog het volledige alfabet om te bekijken welke suggestie Google toon op: trefwoord a, trefwoord b, etc

Bv op het woord “kamado” verkrijg je deze Yoast Suggesties. Je kan het zelfs laten exporteren in een excel bestand!

Al deze suggesties zijn in principe woorden waarop wordt gezocht. Ook het zoekvolume zal best groot genoeg zijn, want anders zal Google die moeite niet doen om de suggestie te tonen.

De suggesties zijn vooral ook interessant voor SEO landingspagina’s en blogberichten (hierover hebben we het later in deze cursus).

Google Trends is een tool van Google waarmee je de populariteit van zoektermen kunt bekijken over een bepaalde periode en in verschillende regio’s. Het geeft inzicht in hoe vaak specifieke zoekwoorden worden ingevoerd in de Google-zoekmachine in verhouding tot het totale aantal zoekopdrachten.

Met Google Trends kun je:

  1. Zoekopdrachten vergelijken: Je kunt meerdere zoektermen vergelijken om te zien welke populairder zijn binnen een bepaalde periode of regio.
  2. Trendanalyse: Het toont de trend van een zoekwoord in de loop van de tijd, waardoor je pieken en dalen kunt identificeren in de zoekinteresse.
  3. Geografische gegevens: Je kunt zien in welke regio’s bepaalde zoektermen het meest worden gebruikt.
  4. Gerelateerde zoekopdrachten: Het geeft ook gerelateerde zoekopdrachten weer, die relevant kunnen zijn voor de door jou ingevoerde zoektermen.

Link: trends.google.be

Voorbeeld van Google Trends voor het vergelijken van zoekopdrachten

We vergelijken hier 3 zoekwoorden in de Belgische markt met elkaar: kamado, kamado barbecue, kamado bbq.
Het woord “kamado” is veruit het meest gezochte woord. Betekent dit automatisch dat je altijd “kamado” moet gebruiken als je refereert naar kamado barbecues? Nee, niet in dit geval. Google snapt heus wel het verband tussen het woord kamado en barbecue. In dit geval is kamado barbecue op zich ook OK.

Ander voorbeeld van Google Trends voor het vergelijken van zoekopdrachten

Google Trends is vooral interessant als je soortgelijke woorden wil vergelijken met elkaar. Daaruit kan je afleiden welk woord het meest gezocht wordt. En dat woord kan dan eerder gekozen worden voor een bepaalde product categorie.

Bovendien kan je tot bijna 20 (!) jaar terug gaan om de rise and fall van bepaalde zoekopdrachten na te gaan. Op zich is Google Trends dan ook geschikt voor marktonderzoek.

Hieronder zie je een marktonderzoek van zonnepanelen vs zonneboilers over 20 jaar.

In Google Trends kan je de cijfers nog verder opsplitsen:

  • In regio’s of provincies: wat als jouw provincie een bepaald woord anders gebruikt
  • Van waar komt de zoekopdracht: via web search, image search, google shopping, youtube, etc

Google Keyword planner

De Google Keyword Planner is een tool binnen het Google Ads-platform die adverteerders helpt bij het plannen van advertentiecampagnes op basis van zoekwoorden. Met deze tool kunnen adverteerders:

  1. Zoekwoorden vinden en onderzoeken: Adverteerders kunnen zoekwoorden invoeren die relevant zijn voor hun producten of services, en de planner geeft gerelateerde zoekwoorden, zoekvolume en geschatte prestatiegegevens weer.
  2. Schattingen voor zoekvolume en biedingen: Het biedt inzicht in het geschatte zoekvolume voor specifieke zoekwoorden, de concurrentie, voorgestelde biedingen en de verwachte prestaties van advertenties.

De tool is -bij uitstek- vooral interessant voor adverteerders en heb je dus deels bepaalde marketing skills nodig. Je kan nieuwe trefwoorden en zoekvolume ontdekken.

Voorbeeld van Google Keyword planner

Hierboven vergelijken met opnieuw de 3 kamado woorden voor de Belgische markt. Nu heeft “kamado bbq” de meeste zoekopdrachten met 4400 opdrachten, dan “kamado” met 2900, gevolg door “kamado barbecue” met 260. De kost per klik die je betaald is het hoogste voor “kamado barbecue”.

Als je deze cijfers vergelijkt met Google Trends, dan slaan vele redenering krom. Want toen was het woord “kamado” veel populairder dan “kamado bbq”. Het woord “kamado barbecue” wordt het minste gezocht in beide tools, maar is het wel blijkbaar het duurste woord als je via Google Ads erop adverteert. By the way: Google Keyword planner toont indicatie prijzen. Neem van mij aan dat die cijfers in de realiteit amper of nooit kloppen, want er zijn best veel externe aspecten die de klik kosten bepalen.

💡 Tip

  • Al deze tools geven je een indicatie, maar het is geen pure wetenschap
  • Gebruik dus ook steeds je buikgevoel en gezond verstand
  • Kijk naar de mails van je klanten, welke woorden gebruiken zij?

Leer van grote shops

Vind niet altijd zelf opnieuw het wiel uit. De grote shops spenderen miljoenen aan SEO, daar kan ook jij van meeleren.

In de analyse van hierboven ontdekten we dat het woord “kamado barbecue” het laagste zoekvolume had. Maar toch merken we dat de grote shops dat specifiek woord effectief gebruiken:

Coolblue: coolblue.be/nl/barbecues/kamado-barbecues
Bol: bol.com/nl/nl/l/kamadobarbecues (verschikkelijk: die taal url structuur!)
Intratuin: intratuin.be/barbecueen/barbecues/kamado-barbecues

En ja, ze scoren hier best hoog op.

Laat je niet intimideren door de grotere shops als het gaat over SEO. Zeker als het gaat over generieke zoekopdrachten is het niet evident om zelf hoog te scoren in Google. De grotere shops worden ook door Google aanzien als authoriteitwebsites, en dergelijke shops krijgen ook veel externe links binnen.

Maar als het gaat om het bepalen van een goede product categorie structuur, dan is het aangeraden om eens te loeren bij de groten.

Categorie pagina’s

Categorie pagina’s optimaliseren

Het opzetten van een shop wordt meestal wel onderschat. Er komt enorm veel bij kijken qua content. 

De meeste focus gaat naar de productpagina’s met degelijke productfoto’s en teksten.

Maar in de meeste gevallen worden er amper teksten geschreven voor categorie pagina’s, en dat is een gemiste kans. Want een categorie-benaming belichaamt in vele gevallen een populaire zoekterm. Ga zelf je eigen productcategorieën maar eens af, en vraag je af: zouden mensen hierop zoeken? Is het zoekvolume op dat trefwoord hoger zijn dat een productbenaming?

Vermoedelijk is het antwoord ‘ja’.

Tip:

  • Via Producten => Categoriën kan je teksten toevoegen aan productpagina’s. Deze tekst verschijnt meestal onder de categorie titel. Indien dat niet het geval is ligt de oorzaak meestal aan het thema.
  • Een SEO plugin zoals Yoast SEO gaat ook aangeven of je teksten goed geoptimaliseerd zijn voor SEO. 
  • Via de SEO plugin kan je ook meta titels en meta beschrijving toevoegen.
  • Het nadeel van categorie teksten is dat de gehele tekst boven de producten verschijnt, waardoor mensen dieper moeten gaan scrollen om de producten te zien. Dat is niet zo handig, zeker al niet op mobiel. Een oplossing hiervoor (die ook coolblue en bol doen) is een “lees meer” link. Zo is een gedeelte van de tekst al zichtbaar, de rest van de tekst verschijnt na een klik op ‘lees meer’. Dit zit niet standaard in WordPress of WooCommerce, maar is custom code.

Supertip:

Een shop heeft snel tientallen product categoriën. En een aantal van je productcategorieën zullen ook wel overkoepelend of aaneensluitend met elkaar zijn.

Daarom kan je ook gebruik maken van het concept Hooks om 1 bepaalde tekstblok te koppelen aan meerdere categorie-pagina’s. Google aanziet dit niet als gedupliceerde content.

Met WOOFERS gebruiken we hiervoor de plugin Block Injector. Bij sommige thema’s zoals Kadence of Astra is een dergelijke oplossing inbegrepen.

{video}

Sitemaps 

Een sitemap is een bestandje waarin de structuur van je website opgelost wordt. In Search Console kan je ook best je sitemap toevoegen.

Elke pagina die geïndexeerd mag worden door zoekmachines staat -normaal gezien- in dit bestand. Alhoewel het niet perse zo is. Een pagina kan niet in een sitemap staan, maar toch geïndexeerd worden.

Want er zijn 2 instellingen betreft pagina types hierin die je makkelijk kan beheren via een SEO plugin:

  • bepalen of het pagina type in de sitemap mag verschijnen
  • Bepalen of het pagina type in de zoekresultaten mag verschijnen. Een SEO plugin gaat dan de code-tag ‘no-index’ toevoegen aan je pagina code.

Welke pagina types hoeven niet echt in Google

  • product tags (worden meestal niet gebruikt)
  • Auteur archieven
  • Berichten datum
  • Berichten tag
  • verzendmethode

Je kan je sitemap vinden door het woord “sitemap.xml” achter je domeinnaam te plakken

Dus: www.jewebsite.be/sitemap.xml

Productpagina’s


Eerst enkele vragen om het context concept genaamd schema.org te kaderen:

  • Begrijpt Google dat het cijfer op je product pagina de prijs of saleiprijs is?
  • Begrijpt Google dat het voorraadcijfertje je stock aangeeft?
  • Begrijpt Google dat de nummer naast je boek het IBAN-nummer is? Of de persoonsnaam de auteursnaam is

Ik kan je al geruststellen: op een standaard WooCommerce productpagina met standaard WooCommerce invulvelden kan Google dit best al wel prima inschatten. 

De manier hoe Google dit inschat is via schema.org code. Dat zijn stukjes code die in de broncode zitten van je pagina die aangeven tegen Google: “dit” is de normale prijs, ‘dit’ is de sales prijs, etc.

De schema.org code is weliswaar heel uitgebreid en ook afhankelijk van het producttype.
Bv een boekshop kan de book schema.org code gebruiken waarbij je kan aangeven tegen Google: ‘dit’ cijfertje is de eiban-code, ‘deze’ naam is de naam van de auteur.

De plugin Yoast SEO heeft geen dergelijke schema.org selecties, dan moet je eerder kijken naar plugins zoals RankMath. Maar het toevoegen van deze schema.org code geeft geen garantie dat Google deze karakteristieken opneemt in zijn zoekresultaten.

Daarenboven zijn producten meestal zo specifiek dat de schema.org instellingen van een plugin zoals RankMath ook tekort schieter.

Bv voor de boekshop hebben we custom code geschreven om de WooCommerce velden te vertalen naar book schema.org parameters. 

Welke SEO plugin is de beste?

Dat is de vraag van 1 miljoen. Yoast SEO is al jaren de populairste SEO plugin, al zien we de laatste jaren nieuwe “populaire” plugins opduiken zoals RankMath. Her en der hoor je dan verhalen dat de website plots is gestegen in de rankings bij de overstap van Yoast naar RankMath. Maar in realiteit is het gewoon het feit dat m’n tijdens de overstap opnieuw werkt op SEO. Indien je dezelfde tijd en energie gestoken had in SEO met de Yoast SEO plugin had je vermoedelijk dezelfde resultaten.

Weet-je-datje: RankMath concurreert openlijk tegenover Yoast SEO via advertenties en vergelijkingspagina’s. Maar RankMath gebruikt wel gestolen code van Yoast SEO; dus ethisch kan je het niet noemen. In open-source is deze werkwijze op zich niet zo vreemd; het is open code die je mag kopieëren, gebruiken en delen. Maar een stelregel is dat je dan altijd moet verwijzen naar de oorspronkelijke maker van die code. Die verwijzing had RankMath niet gedaan, en na maanden aandringen hebben ze moeten toegeven. Dus in de code van RankMath zijn er enkele verwijzigingen naar Yoast SEO. Persoonlijk vind ik het grappig en wrang gelijkertijd.

Met WOOFERS gebruiken we veelal Yoast SEO.
Is Yoast SEO de beste SEO plugin? Antwoord: absoluut geen idee. Maar de plugin doet voor ons wat het moet doen. We zijn nogal fan van volgende spreuk:

A fool with a tool is still a fool

Met andere woorden: bij SEO gaat het niet enkel om het gereedschap. Dat is slechts 1 aspect. SEO draait om content, website-structuur, website onderhoud en je website technisch in orde hebben.

Het bedrijf Yoast is ook een grote bijdrager aan WordPress. Ze besteden 15 tot 20% van hun middelen terug aan de WordPress Community. Ook dat is een belangrijke reden waarom we fan zijn van Yoast.

Algemene SEO-instellingen

Laat niet alles indexeren

Google kan voorlopig nog geen afbeeldingen interpreteren. Ik zeg voor alle duidelijkheid: voorlopig. Op termijn zie ik dit enorm verbeteren.

Google kan een afbeelding interpreteren via 3 zaken:

  • de bestandsnaam
  • De alt-tekst
  • De tekst rond de afbeelding

Bestandsnaam

In de optiek van een shop hebben we het hier over de product afbeeldingen op een productpagina. 

Tips:

  • geef de bestandsnaam de naam van het product, met eventueel belangrijke productkenmerken
    bv Nike-t-shirt-surfboy-rode-kleur.jpg
  • Heb je meerdere afbeeldingen? Zet er dan een cijfers achter;
    bv Nike-t-shirt-surfboy-rode-kleur-02.jpg
  • Op een productpagina ziet Google geen verschil tussen uitgelichte afbeelding of product afbeeldingen gallerij. Maar je uitgelichte afbeelding is best van belang omdat deze afbeelding zichtbaar is op de categorie pagina’s. 

Alt-tekst

De alt-tekst is een korte omschrijving van de afbeelding die je in WordPress kan ingeven. Deze alt-tekst is niet enkel belangrijk voor je SEO; maar ook voor mensen met een zichtprobleem. Deze mensen gebruiken software die je website voorleest, ook die alt-tekst. Dankzij de alt-tekst kunnen deze mensen inschatten wat er op een bepaalde afbeelding staat.

Tips:

  • geef geen ganse zinnen in, omschrijf het heel kort en direct
  • geef geen overload aan trefwoorden in, dat wordt eerder afgestraft door Google

Supertip::

Helaas geeft WordPress of WooCommerce niet automatisch deze alt-tekst in. Je zou kunnen veronderstellen dat je automatisch de (product) titel achter de afbeelding krijgt, maar dat is niet het geval. Indien je al honderden of duizenden producten op je shop hebt is dit een hels manueel karwei. Gelukkig zijn er bepaalde plugins die automatisch de producttitel bewaren, ook van producten die al live staan.

Voorbeeld: we hebben recent de alt-teksten toegevoegd op een shop met 30.000 producten. Er is wel wat technische kennis voor nodig om dit duurzaam op te zetten. Het process heeft 7 dagen geduurd en had toch regelmatig een zware load op de shop. {video}

Tekst rond een afbeelding

Context is belangrijk. Tekst rond een afbeelding is belangrijk. Het geeft zoekmachines meer data om nog beter in te schatten waarover een afbeelding gaat.

Voor een productpagina gaat het hier over:

  • de producttitel
  • Korte product omschrijving
  • Lange product omschrijving

Er is geen verschil in belangrijkheid van teksten in de ogen van Google. In een standaard WooCommerce shop staat de korte omschrijving hoger dan de lange omschrijving. Wat prima is, trouwens. Teveel tekst boven de bestelknop is niet ideaal voor conversie, want het duwt de knop meer naar beneden. En al zeker op smartphones.

Standaard SEO-plugin instellingen

Social Media

Je kan je social media profielen ook ingeven in je SEO-plugin. Op die manier weet Google wat je Facebook en Instagram (etc) profiel is. Het is niet onbelangrijk om veel volgers te hebben en te posten over relevante en gerelateerde onderwerpen.

Bedrijfsgegevens

Hierbij gaat het om adresgegevens en je logo. En of je een bedrijf of organisatie bent.

Pagina-type op productniveau

De beste manier om de impact van interne links aan te tonen is het voorbeeld van Wikipedia. Het ranking algoritme van Google was voorheen heel beïnvloedbaar door interne links. Wikipedia begreep dit truckje door op elke pagina heel veel links te leggen naar andere relevante pagina’s. Als er een woord in de tekst voorkwam waarover een pagina bestond, dan werd er automatisch een linkje op gezet. Op die manier rankte Wikipedia heel snel op heel veel trefwoorden. En zo werd het dé encyclopodie van het internet. Wikipedia wordt intussen gezien als een authoriteitswebsite in de ogen van Google.
Intussen in de “wikipeda”-impact van interne links uiteraard verminderd omdat je dit ook snel kan misbruiken. Maar toch blijven interne links belangrijk als het om relevante woorden binnen de context van je website.

Wat is de beste manier om interne links te maken?
Een interne link ligt altijd op een specifiek woord waarover de landingspagina gaat. Bv als de landingspagina gaat over hondeneten voor labradors, dan maak zo’n link:

Speciaal samengesteld hondeneten voor Labradors: voedzaamheid op maat voor jouw trouwe viervoeter.

Doe dus niet dit: Speciaal samengesteld hondeneten voor Labradors: voedzaamheid op maat voor jouw trouwe viervoeter. Klik hier

Vermijd dus links op “klik hier”, “lees verder”, “ontdek het hier”

De impact van inkomende links is opdeelbaar in 3 delen:

  • de authoriteit van die website
  • de pagina waarop de link staat

  • Een ideale inkomende link verwijst naar

SEO onderhoud

Verdwijnende pagina’s

De pagina’s binnen een shop zijn allesbehalve statisch. Hiermee bedoelen we dat een product uitverkocht kan zijn, of een bepaalde product categorie uit gamma genomen wordt. 

De vraag is dan: wat doe je dan met de productpagina? Zomaar verwijderen?

Even wat context:

Hoogstwaarschijnlijk ben je ooit al eens op een 404-pagina belandt. Dat is dus ‘de pagina bestaat niet meer’. Dat krijgen mensen ook te zien als je een productpagina verwijderd, en geen goede doorschakeling aangeeft. Google kan ook niet weten dat je een pagina hebt verwijderd, dus Google kan en zal die pagina nog steeds laten zien in hun index.

Vermits elke website een bepaald crawlbudget heeft is het niet ideaal om veel 404-errors te hebben. Het kan dus nefast zijn voor je algemene zoekmachine optimalisatie. 

Alle 404-errors zijn trouwens ook zichtbaar in Search Console.

Niet enkel het verwijderen van een pagina kan resulteren in een 404-error, maar ook:

  • het aanpassen van een permalink. 
  • het aanpassen van de shop structuur

Samengevat is het idealiter om altijd een verwijzing toe te voegen als je een pagina verwijderd. Ook al weten we dat dit niet altijd evident is om te doen, het is best tijdrovend. Daarom: als het gaat over heel specifieke producten binnen een kleine shop die niet echt groot zoekverkeer hebben (bv specifieke maatwerk producten), dan kan het op zich geen kwaad. Om dit op te vangen heb je plugins die standaard alle 404-errors doorverwijzen naar een ingestelde pagina.

Naar waar kan je best doorverwijzen?

Productpagina verwijderen: verwijs dan door naar een soortgelijk product. Indien je geen dergelijk product meer hebt in je gamma, verwijs dan door naar de bovenliggende categorie pagina. Indien dat niet mogelijk is omdat het uit gamma is; dan verwijs je eventueel door naar de homepagina.

Categorie pagina verwijderen: verwijs door naar een soortgelijke categorie. Indien dat niet mogelijk is, verwijs dan door de naar de homepagina.

Supertip: je kan eventueel ook doorverwijzen naar een “hou me op de hoogte” pagina waarop mensen zich kunnen inschrijven op een nieuwsbrief. Hierbij kan je eventueel deze specifieke inschrijvingen labelen om achteraf het ‘gemiste’ productgamma terug aan te bieden.

Deze methode is vooral handig als je gamma later terug komt.

Supertip: Product uit stock

In WooCommerce zit een instelling waarbij een productpagina automatisch verborgen wordt als een product uitverkocht is. En wordt geen automatisch doorverwijzing gelegd, dus mensen zien een 404-error als ze vanuit Google (of elders: bv oude social media berichten) op die pagina belanden.

Ons advies is om deze instelling niet te gebruiken.

Indien je product terug in voorraad gaat komen, dan kan je eventueel een Reminder-plugin installeren. Zodra een product uit voorraad gaat verschijnt er een e-mailadres veld op de productpagina. Mensen krijgen dan automatisch een mailtje zodra je product terug in stock is. Dus deze werkwijze is een voordeel voor je bezoekers en Google-positie.

Blog en landingspagina’s

Pagina’s en je blog

In WordPress zit standaard een blogmodule waarmee je nieuwsberichten kan publiceren. Bloggen is altijd interessant om je reikwijdte van je website te vergroten. Via een blogbericht kan je interne links leggen naar je productcategirën of productpagina’s, hiermee geef je in feite linkwaarde door aan de pagina waar je naar verwijst.

Voorbeeld: denk aan Wikipedia. Op een wikipedia-pagina vind je heel veel interne linkjes naar andere wikipedia pagina’s. Dankzij deze werkwijze stond wikipedia op héél veel zoektermen snel bovenaan, tenminste 5 tot 10 jaar geleden toen deze techniek nog fantastisch werkte. Inmiddels is wikipedia uitgegroeid tot een autoriteit in de ogen van Google, waardoor wikipedia z’n status behoudt.

Hoe werken interne links voor shops?

Alles begint met een blogbericht dat je potentiële kopers ook willen lezen. Hierbij moet je denken aan educationele artikels, oplijstingen of leuke weet-je-datjes.

Bijvoorbeeld: een webshop voor hondenvoeding en accessoires kan het hebben over:

  • 10 tips om je hond mee te nemen op een vliegtuig
  • Welke leiband is het beste voor grote honden
  • 10 leuke weetjes over Golden Retrievers
  • Zwangere hond: voedingstips van onze expert

Vanuit het blogbericht ga je dus intern linken.
Belangrijk: monitor ook je dode links. Indien je de URL aanpast van een productpagina of categoriepagina, dan zal de oorspronkelijke interne link niet vanzelf mee veranderen. En daarmee verkrijg je dus meer 404-errors.

Idealiter is dus dat je links legt op trefwoorden in een zin.
Bijvoorbeeld: bericht over Zwangere hond: voedingstips van onze expert

Tekst. 

Honden die zwanger zijn kunnen tijdens de eerste 6 weken best hondenvoeding met extra vetten eten zodat de telg de nodige verstoffen in de eerste fase meekrijgt.

We leggen dus een link op de woorden ‘hondenvoeding met extra vetten’, gelinkt naar een categoriepagina met allemaal vetrijke hondenvoeding. Hoe meer interne links over vetrijke hondenvoeding naar die categorie-pagina gaan, hoe beter. Stelregel: maximum 2 a 3 interne links per blogbericht.

WooCommerce blokken als interne links

WooCommerce biedt ook blokken aan om producten of categoriën weer te geven in blogberichten. Het voordeel is dat deze blokken dynamisch zijn; zowel de prijs; afbeelding, titel en link (!) wijzigt automatisch mee.

Deze blokken zijn dus superhandig.

Op vlak van SEO en “interne linking” is het minder interessant dan interne links op de tekst zelf. 

Thema Pagina’s

Elk jaar passeren dezelfde feestdagen of verkoopmomenten: Kerstmis, Black Friday, Verjaardag, etc. Je kan hiervoor een pagina aanmaken (of blogbericht).

We raden aan om elk jaar dezelfde url te gebruiken:

Dus NIET: www.jewebsite.be/kerstmis-specials-2022

Maar WEL: www.jewebsite.be/kerstmis-specials

Indien de actie voorbij is kan je de pagina aanpassen met:

Oei, heb je de actie gemist? Dat is spijtig. Vul hieronder je e-mailadres in en we houden je op de hoogte van nieuwe acties.

De SEO-impact hier is niet zozeer dat je gaat scoren op het trefwoord rond “kerstmis”. Dat is best moeilijk. Maar de insteek is vooral dat je geen dode links gaat krijgen als je het ene jaar gaat linken met www.jewebsite.be/kerstmis-specials-2022, en het jaar daarna met -2023.
Want vanuit je social media account heb je wellicht linkjes gelegd naar die actie pagina. Dus dat creëert een kans op 404-errors.

De gespendeerde tijd op een pagina/website is ultra belangrijk

Als iemand vanuit Google op je website belandt en na enkele seconden terugkeert naar Google, dat geeft aan dat je pagina wellicht niet zo interessant was voor dat bepaald trefwoord. Het is dus de kunst om de interesse van je website bezoekers zo snel mogelijk te pakken en liefst te behouden.

Enkele tips om dit te doen:

  • als er lopende acties zijn, geef deze meteen aan
  • plaats een video op de pagina met een overtuigende startfoto. Een video is een handige manier om mensen langer op je pagina te houden. Denk aan Coolblue. Dankzij hun review-video’s op productpagina’s blijven mensen langer. 
  • Educatieve omlijstingen van product- en categorie kenmerken
  • Downloads of productsheets doen het ook prima (of verwijzingen naar zulke pagina’s)
  • Goede interne links. Als de bezoeker niet meteen z’n gading vindt op die pagina, dan kan je ze misschien verwijzen naar soortgelijke relevante producten of tips. Een duidelijke navigatie is in dit geval ook al een meerwaarde.

Naast bovenvermelde tips zijn er ook technische tips om bezoekers langer op je website te houden: de laadtijd van je pagina en de gebruiksvriendelijkheid van je website (vooral op smartphone)

Het technische van SEO

De laadtijd van je website

Dit is een SEO-cursus. Vermits de snelheid van je website ultra belangrijk is geworden voor SEO moeten we het hier vermelden. Maar snelheidsoptimalisatie is een uitgebreide leermodule op zich. Dus we halen hier enkel de basis werkpunten aan om je shop snel te maken.

  • Comprimeer je afbeeldingen: hoe minder zwaar je afbeelding, hoe sneller het inlaadt
  • Gebruik niet teveel plugins of verwijder onnodige plugins. 
  • Host je website bij een degelijke Premium hostingpartij
  • Op hosting-level: gebruik PHP7.4 of hoger, Redis caching
  • Caching met bijvoorbeeld een plugin WPRocket 

Responsieve websites

Responsive websites is het vakjargon voor mobielvriendelijke websites. Dit is ultra belangrijk voor je SEO. Google indexeert eerst je mobiele website-versie, dan de desktop-versie.

In combinatie met de laadsnelheid voor smartphone-gebruikers legt Google de lat best hoog.

In deze cursus kunnen we geen tips meegeven om je website responsieve te maken, want dit is 100% afhankelijk van je WordPress thema. Vandaag de dag zijn de meeste thema’s wel in orde; al kan Google wel wat verbeterpuntje aangeven in Search Console die je best kan aanpakken.

Een mobielvriendelijke website zorgt er ook voor dat je bezoekers langer op je website blijven, en dus beter is voor je SEO.

Externe links

Externe links zijn links van andere websites naar jouw website.

In de beginjaren waren externe links het belangrijkste meetinstrument van Google. Google concludeerde toen: hoe meer links een website krijgt op een bepaalde trefwoord, hoe populairder de website en dus hoger in Google het verscheen.

Al gevolg werd er snel misbruik gemaakt via linkfarms en directory websites. Misschien herinner je nog de linkfarm: startpagina.be.

Deze methode via linkfarms werkt dus niet meer. We raden dit ten stelligste af.

Ook al ontkent Google het, maar externe links werken nog steeds héél goed. Zeker als de links komen van een gerelateerde website of authoriteitswebsite. Een authoriteitswebsite is bijvoorbeeld een kranten- of overheidswebsite.

Hoe geraak je aan degelijke externe links? 

Enkele tips:

  • pols bij je leveranciers of bedrijfspartners of je een blogbericht mag plaatsen op hun website (met externe links). Sowieso: de wedergeste is om het ook te doen om jouw eigen website
  • Gastschrijver op een blogwebsite. Misschien zijn er enkele info-sites in je branche die op zoek zijn naar leuke en interessante artikels. Vraag het! Een nee heb je en een ja kan je krijgen.
  • Publiceer de resultaten van een interessante enquete of marktonderzoek op je website. Spreek dan pro-actief de media-spelers aan in je branche: bloggers, nieuwsredacties, journalisten, etc. Als je onderzoek interessant genoeg is, verschijnt het misschien wel op een authoriteitswebsite.
  • Google of je sites vindt met interessante gerelateerde blogberichten waarop je een linkje kan plaatsen. 

Trefwoorden onderzoek

De grote vraag is: op welke trefwoorden zoeken mijn klanten?

Het antwoord op die vraag is niet duidelijk. In het begin van Google Analytics kon je deze statistieken perfect zien, maar omwille van privacy-redenen is dit niet meer mogelijk.

Huh privacy?

Je vraagt je af: wat heeft het tonen van zoekwoorden te maken met privacy? Ook het IP-adres van de bezoeker werd bewaard; dus je kon in principe achterhalen wie welke trefwoorden gebruikt. (Tenminste als je hightech bent aangelegd). 

Nog een waar gebeurd privacy-verhaal: destijds krijg ik via de zoekwoorden te zien wat er aan de hand was met de zaakvoerder van het bedrijf. Ik kreeg meldingen binnen dat een website heel veel bezoekers kreeg verwerkt. Via de gebruikte zoekwoorden zag ik de reden waarom: zelfmoord. Het is bizar om dit soort nieuws via deze weg te vernemen.

Trefwoord onderzoek is sowieso belangrijk als leidraad om je webshop uit te werken.

Je kan ontdekken welke zoekwoorden het meeste gebruikt worden zodat je de categorie-benaming hierop kan afstemmen. Dat onderzoek kan je dan via Google Trends

Google Trends

{tekst en screenshots}

Google Suggesties

Wanneer je een woord ingeeft in het Google zoekformulier, dan geeft Google je enkele suggesties van zoekterm combinaties. Deze suggesties zijn in vele gevallen de meest gebruikte zoektermen omtrent jouw zoekwoord. 

Op elke Google zoekresultaten pagina staan onderaan ook nog suggesties. Noteer al deze combinatie-woorden en bekijk of je er een leuk blogartikel over kan schrijven.

Google Ads

{tekst en screenshots}

Google Search Console

{tekst en screenshots}

Ask this tool

{tekst en screenshots}

Wees waakzaam met SEO-diensten

Vroeg of laat ga je gecontacteerd worden door SEO-bedrijven die aangeven dat je website heel makkelijk hogerop kan gebracht worden in Google. Wees altijd waakzaam over de manier hoe zij werken. 

Het vakjargon hiervoor zijn white-hat en black-hat technieken. White-hack technieken zijn “legale” technieken om je website hogerop te krijgen. Een black-hat techniek is “illegaal” en kan afgestraft worden door Google waardoor je website uiteindelijk amper verschijnt.

Voorbeelden van black-hat techieken

  • externe linkbuilding over bizarre sites: we kennen een bepaald bedrijf dat instant SEO-succes heeft met geautomatiseerde externe linkbilding. Dat bedrijf verkoopt ook domeinnamen. Als klanten hun domeinnaam niet meer wensen, nemen ze de domeinnaam over want Google heeft die domeinnaam al geïndexeerd en bestempeld als een OK-website. Op die domeinnamen publiceren ze sites, ze vullen die sites met automatisch gescrapete teksten (dus teksten van je concurenten), en vanuit die pagina’s leggen ze een link naar jouw website. Het werkt helaas prima… zolang Google die domeinnaam ontdekt… dan ben je gesjarelt.
  • Alles ‘zogezegd’ doen behalve aanpassingen aan je eigen website. Je SEO verbeteren kan NIET zonder aanpassingen aan je eigen website. Als het SEO-bedrijf geen extra pagina’s, meta-titles of teksten toevoegt aan je website, wees waakzaam. Dan klopt er echt iets niet.

SEO is makkelijker dan je denkt

SEO is heus geen raketwetenschap. Als je de basis al goed doet, dan zit je al prima. Met de basistips in deze cursus geraak je absoluut al een flink stuk op weg.

Wees niet bang om te experimenteren. Durf teksten schrijven en toevoegen op je website. Schrijf niet persé voor Google, maar informeer je potentiële klant. 

Full Circle SEO

hier komt een tekst te staan

Conclusie

Verder leren?