WordPress 5.2: verbeteringen op vlak van veiligheid en diagnose

Dinsdagavond 7 mei is WordPress 5.2 gelanceerd.

De focus van deze WordPress update ligt op website veiligheid en de mogelijkheid om die veiligheidscheck ook daadwerkelijk te kunnen raadplegen.

Hiervoor zijn 2 modules voorgesteld: Site Diagnose en PHP Error Protectie

Site Diagnose pagina

Vanaf 5.2 is er een Site Diagnose pagina die je een overzicht toont waar er problemen zijn met je website. Maar ook belangrijk: ook waar er potentiële problemen kunnen optreden.

De Site Diagnose module bestaat uit 2 pagina’s: Status & Informatie.

Waar vind je de Site Diagnose:
Gereedschap / Sitediagnose

Op de Status pagina heb je een prachtig overzicht van de mogelijke problemen. Bovenaan staat er zelfs een percentage-meter, de gezondheidsgraadmeter van je website uitgedrukt in percentages.

Dan heb je nog een Informatie pagina die alle technische specificaties oplijsten: van WordPress versie, PHP, server, database, etc. Noem maar op. Een schat aan informatie! Een geweldig pluspunt voor een WordPress webdesigner.

Problemen oplossen uit je Site Diagnose pagina

Om de meerderheid van de aangegeven problemen te kunnen oplossen heb je sowieso wel technische kennis nodig. Maar het geeft niet-technische website eigenaars wel de mogelijkheid om de status op te volgen en door te geven aan hun webdesigner of WordPress hosting bedrijf. Dankzij deze extra diagnose kan m’n nog sneller WordPress hulp aanbieden.

PHP Error Protectie

Daarnaast bevat versie 5.2 een PHP Error Protectie waarmee fatale fouten afgeschermd worden zonder dat je website vastloopt. In WordPress vakjargon spreken we soms van een ‘white screen of dead’, een blanco pagina waardoor het lijkt of heel je WordPress website is verdwenen. Maw: je website is totaal vastgelopen, zowel voorkant als achterkant.

En dat is uiteraard een ramp! Want hoe in godsnaam geraak je terug in je dashboard? De meeste niet-technische mensen zouden een backup terugplaatsen. Maar in de meeste gevallen is dat niet de oplossing want de PHP error zal hoogstwaarschijnlijk terug optreden.

Een PHP error moet je in code aanpakken.

Dankzij 5.2 zal deze ‘white screen of dead’ tot het verleden behoren. WordPress zal er alles aan doen om je website online te houden. Bij dergelijke problemen ontvang je zelfs een mailtje met de nodige error informatie en een speciale inlog link. Via deze inloglink schakel je de modules uit die deze error veroorzaken, je logt dus in via een herstelmodus op je website.

Tip: het e-mailadres naar waar deze mail verzonden wordt staat onder:
Instellingen / Algemeen / Site e-mailadres (administratieve e-mailadres)

Conclusie over deze update

WordPress 5.2 is een geweldige upgrade omdat het technische problemen zichtbaar en begrijpbaar maakt voor niet-technische personen. Site Diagnose geeft een extra controlemiddel om te bekijken of een WordPress webdesigner zijn werk goed heeft uitgevoerd.


Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WordPress tips.

Volg me op:

WooCommerce & WordPress tips meteen in je mailbox.

Wees als eerste op de hoogte van onze nieuwe blogberichten. Cool!
Volg Woofers op social media voor méér WordPress tips & tricks.