WordPress 5.3 (gelanceerd in november 2019) zit echt pakvol met nieuwe functionaliteiten. Het is even geleden dat een ‘major’ update zoveel leuke nieuwe features erbij krijgt.
Heb je vragen over WordPress 5.3? Aarzel niet en vraag om WordPress hulp.
1. Verificatie van administratieve e-mail instelling
Onder Instellingen / Algemeen kan je een administratief e-mailadres instellen. Vanaf 5.3 zal WordPress tijdens het inloggen om de 6 maanden vragen of dat e-mail adres nog klopt. Tijdens deze verificatie heb je 2 opties om te kiezen: E-mail adres is correct of update.
Een derde optie is: herinner me later. En 3 dagen later krijg je opnieuw dit verificatie scherm te zien.

Via een WordPress code filter kan je tijdscheck verlengen of korter maken. Alle info daarover vind je hier.
2. Dikkere randen rond invulvelden
WordPress 5.3 geeft meer visuele contrast aan het dashboard, en dat uit zich vooral op vlak van randdiktes.
Deze visuele wijziging is even wennen. Sommige gaan denken dat hun WordPress website gehacked is. Maar wees gerust. Deze aanpassing is uitgevoerd zodat mensen met zichtproblemen zich beter kunnen navigeren doorheen WordPress.


3. Grote afbeeldingen verkleinen & omdraaien
Een standaard digitaal fototoestel levert al snel foto’s over +5MB af, en een breedte van +4000px. Voor het web is dat uiteraard te zwaar en te groot. Het belast de laadtijd van de pagina.
Vanaf WordPress 5.3 is er een nieuwe filter ingebouwd die de afbeeldingen gaat verkleinen naar een maximum breedte van 2560px.
Bovendien zal WordPress de foto ook ‘rechtzetten’ als het merkt dat een foto op z’n kop staat, of +-90 graden is gekeerd.
Voorheen werd deze taak meestal uitgevoerd door een Image Compression Plugin. Maar kan je zulke plugins dan vanaf 5.3 verwijderen?
Nee, want 5.3 verkleint enkel de afbeelding maar voert geen compressie uit.
4. Nieuwe standaard WordPress thema: Twenty Twenty
WordPress 5.3 komt met een gloednieuw standaard Thema: Twenty Twenty. Het is een minimalistisch thema gebouwd voor flexibiliteit en leesbaarheid; en uiteraard met de focus op de blok editor.

5. Voorbeeld hoe een blok getoond word
Vanaf 5.3 wordt er aan de rechterkant een voorbeeld getoond van hoe een bepaalde blok er uit ziet in jouw WordPress thema. Superhandig dus!

6. Afbeelding blok: cirkel mask
Maak van een vierkante afbeelding een ronde. Dat kan simpel gekozen worden in 5.3.


7. Nieuwe blok: Groep blok
Deze nieuwe blok geeft de mogelijkheid om andere blokken te groeperen. Wat dan weer handig is om die Groep blok te gebruiken als Hernieuwbare blok.
8. Meerdere blokken selecteren + in een groep plaatsen
Wanneer je meerdere blokken gelijkertijd selecteert, kan je linksboven op het icoontje klikken; en de gehele selectie in een nieuwe groep blok duwen.

9. Kolom blok: visuele keuze van layout
Wanneer je een Kolom blok toevoegt vanaf 5.3 krijg je verschillende opties van layout. Voorheen was dit standaard: 2 kolommen die even breed zijn.
Maar nu kan je dat kiezen. En belangrijker: je kan ook de breedtes van de kolommen zelf bepalen!


10. + teken is beter zichtbaar bij Kolom en Groep blok
Als een Kolom of Groep blok leeg is wordt er nu een grijs vlak getoond met in het midden het welbekende + teken. Hierdoor is het veel duidelijker waar je nog een blok kan toevoegen.

11. Verschuiven van blokken is visueler
Met de pijltjes kan je blokken naar boven of beneden verschuiven. Vermits de blokken meteen versprongen was het niet duidelijk of de ‘verplaatsing’ uitgevoerd was of niet.
In 5.3 zie je nu de blok in een soepele beweging naar beneden of boven verschuiven.
12. Gallerij blok: volgorde van foto’s wijzigen
Er zijn handige pijltjes voorzien om snel de volgorde van foto’s in een Gallerij blok te wijzigen.

13. Lijst blok: nummerieke verbeteringen
Als je graag numerieke oplijstingen maakt, kus WordPress 5.3!
Je kan de startnummer bepalen, lijst inpringen en een lijst omdraaien.

14. Sitediagnose: cijfer puntering is verwijderd
In 5.2. gaf de Sitediagnose een score op 100; een percentage. En iedereen wil natuurlijk 100% halen. Wat op zich niet altijd mogelijk is.
Dus om het stressniveau naar beneden te halen is het cijfer vervangen door een woord-indicatie. Ofwel is het Goed, ofwel Heeft verbetering nodig.
