#11 De Europese toegankelijkheidswet 2025 komt eraan. 

Je hoort het al in Keulen donderen, niet? 🙂 Wat is website toegankelijkheid?
Net zoals horeca-zaken toegankelijk moeten zijn voor bijvoorbeeld rolstoel-gebruikers; ook websites gaan op termijn zulke regelgeving krijgen. Voor de meeste mensen lijkt het evident om een website te bekijken en er doorheen te klikken. Maar die evidentie is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Bijvoorbeeld:

  • Mensen met kleurzicht problemen. 6% van de mannen hebben een vorm van kleurblindheid. Te weinig kleurcontrast kan betekenen dat die persoon je teksten of drukknop niet ziet.
  • Mensen die (half) blind zijn gebruiken software om je teksten voor te lezen. Hoe zit de hoofding structuur van je website in elkaar. Spring je netjes van hoofding 1 naar hoofding 2. Of maakt het gekke sprongen van hoofding 1 naar hoofding 3, dan weer hoofding 6 naar hoofding 2. Als de structuur van je website niet goed in elkaar zit, dan geraakt die voorlees software in de war.
  • Mensen die geen muis of keyboard kunnen bedienen. Zij klikken op de spatie-balk doorheen je website totdat ze op het juiste element komen. Het meest vervelende voor deze doelgroep zijn banners of popups. In heel veel gevallen kan deze doelgroep zelfs niet doorklikken naar de sluitknop van die popup. Met andere woorden: de website is onbruikbaar voor die mensen.
  • En zo zijn er nog héél veel voorbeelden

Elke nieuwe website van een overheidsinstantie is nu al verplicht om toegankelijk te zijn volgens de WCAG richtlijnen, welke ook weer 3 niveau’s heeft. In Amerika zijn al verschillende sites aangeklaagd tot het betalen van +$40.000 boete vanwege de mindere toegankelijk. Zo’n vaart zal het nog niet lopen in Europa.

Naar schatting heeft zelfs 20% van alle mensen baat bij webtoegankelijkheid. Niet alleen bezoekers die blind, slechtziend of doof zijn, maar ook mensen met motorische beperkingen, angst of ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity disorder). Of zelfs bezoekers die moe of afgeleid zijn. Met webtoegankelijkheid houd je rekening met iedereen.

De nieuwe Europese wet is niet meteen van toepassing op micro-ondernemingen. Een micro-onderneming is hun omschrijving voor bedrijven onder de 10 personen en 2 miljoen omzet.

Is WordPress & WooCommerce toegankelijk?
WordPress & WooCommerce zijn quasi geheel toegankelijk. Sommige plugins of thema’s zijn dat soms niet. Je kan je website altijd testen via de Chrome Browser (weergave -> ontwikkelaar -> ontwikkelaarstools en zoek dan in de geopende balk naar Lighthouse).

Rianne Rietveld is een toegangkelijkheidsexperte bij Level Level (Rotterdam) en heeft dit interessant artikel geschreven over deze nieuwe opkomende EU-wet.

🛒 WooCommerce nieuws

  • Meer dan 3 miljoen WooCommerce shops bestaan er. In dit interview met CEO willen ze uiteindelijk naar 15% marktaandeel gaan. Als je weet dat WordPress zo’n 43% marktaandeel heeft van websitebeheerssystemen, dan is de toekomst van WooCommerce alvast veelbelovend.
  • Dinsdag 8 augustus is een drukke dag. Naast WordPress 6.3 komt ook WooCommerce 8.0 uit op dezelfde dag. Sowieso wees voorzichtig, test op staging. (advies voor de doe-het-zelvers).
  • HPOS ofwel Hight Performance Order Storage is een nieuwe feature om bestellingen beter  en sneller te bewaren in de database. De lancering van deze feature was voorzien voor WooCommerce versie 8.0, welliswaar enkel voor nieuwe WooCommerce installaties. Toch is zo pas aangekondigd dat HPOS uitgesteld is tot WooCommerce 8.2. Er zijn nog teveel vraagtekens betreft compatibiliteit met externe plugins en diensten.

🧑‍💻 WordPress nieuws & advies

  • WordPress.com is een online commerciële versie van WordPress. Vorige week hebben ze een straffe commerciële stoot uitgehaald. Google heeft recentelijk hun service “Google Domains” verkocht aan Squarespace. Google Domains verkocht domeinnamen. WordPress.com transfereert nu gratis de domeinnaam en het eerste jaar is de domeinnaam ook gratis. Met een straight-on video commercial gaan ze er helemaal voor.
  • WordPress 6.3 is uit! In onze vorige nieuwsbrief hebben we dit uitvoerig besproken. Voor grotere updates zoals WordPress 6.3 hebben we veelal een afwachtende houding. We updaten zeker niet meteen. Onze staging websites updaten we wel zodat we uitgebreide testen kunnen doen. Daarnaast volgen we ook de support forums en netwerk om te horen of er issues zijn met de nieuwe update.

⚓ Plugin & Tools

🛍️ E-commerce allerlei

🤟 WOOFERS nieuws



Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites en webshops sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WooCommerce tips.

Volg me op: