#13 Staging & Hacks

WOOFERS.Insights #13 ( 25 sep )

Waw, tijd vliegt. Onze WOOFERS.insights nieuwsbrief is al even niet meer uitgestuurd. M’n excuses. Ik doe m’n best om het elke 2 weken uit te sturen, maar tja… tijd vliegt.

De voorbije weken waren best druk en hectisch, om het even op te sommen:

  • spreker op WordCamp Nederland (video weldra online op wordpress.tv)
  • spreker op Meetup Kortrijk. Ik woon in Retie, dus dat is letterlijk het land horizontaal doorkruisen
  • mijn staging server was gehacked. Aaauwch, pijnlijk. Ik heb gelukkig 3 staging servers. In feite zijn het subsites binnen 1 hostingpakket. De hack is vermoedelijk binnen geslopen via 1 testsite (geen klanten site) die niet geüpdatet werd. Maar de hack was best pittig want alle subsites waren geïnfecteerd. Belangrijk dingetjes: alle staging sites zijn afgeschermd met een wachtwoord. Dus dat geeft aan hoe inventief en hardnekkig een hack kan zijn. Ik heb uren tevergeefs geprobeerd de hack weg te werken. Maar uiteindelijk besloten de hele server te verwijderen en opnieuw te beginnen. Tja, anderhalf dagje werk…. dat zijn die onzichtbare pijnlijke uren die klanten niet zien (en uiteraard niet factureerbaar zijn). Om het nog erger te maken: nadat de server verwijderd was bleek er ook nog een site op te staan die absoluut niet mocht verwijderd worden. Het was een gloednieuwe website in aanbouw…. en nu plots foetsie…. yep: het was zo een dag ;-). Gelukkig heeft Combell me kunnen reden met een server backup. Bij deze: enorm bedankt Combell! You rock! By the way: dit voorval geeft wederom aan dat een Montitor.plan best heel belangrijk kan zijn.

Soit, over naar lijstje van whatskebeurt:

🛒 WooCommerce nieuws

  • De CEO van WooCommerce babbelt over 20 jaar WordPress, best interessant.
  • WooCommerce 8.1 en 8.0 is inmiddels uitgekomen. De changelogs van WooCommerce zijn ellenlang. Daarom heb ik besloten ze ook op de blog te publiceren en de interessantste zaken eruit te lichten.
    Blog over 8.1 en 8.0

🧑‍💻 WordPress nieuws

  • wordpress.com (de commerciële cloud-versie van WordPress) lanceert een héél speciaal product: een 100 jaar hostingpakket met domeinnaam. Jawel, 100 jaar. Je leest het goed. Het idee erachter is je digitale nalatenschap, bijvoorbeeld auteurs met een WordPress blog kunnen in hun laatste levensjaren zo hun artistiek werk voor eeuwig vastleggen. Tja, benieuwd of er vraag naar is. Zeker met het prijskaartje van $38.000. Hoewel het duur lijkt… zo’n prijszetting is niet evident op zulke lange termijn. Bijvoorbeeld: wat met inflatie, wat met uurtarieven van personeel….

⚓ Plugin & Tools

  • Mijn favoriete security tool WordFence lanceert eigen CLI commando’s. Ter info: CLI staat voor Command Line Interface en word voornamelijk gebruikt door developers. In feite zijn het tekstuele commando’s via een software programma Terminal. Zowel Windows als Mac hebben standaard dit programma. Met WOOFERS worden we met de week meer & meer fan van CLI. Ook WordPress heeft CLI-commando’s, en dat is fantastisch. Bv met het commando “wp db export” maak je supersnel een database export op je hosting pakket. Voor grote shops is dit dé methode om te werken, want er bestaat uiteraard ook het commando “wp db import naamvandatabase.sql”. Deze methode is véél stabieler dan welke andere methode. Als we doe-het-zelvers bezig zien met een backup-plugin zoals UpdraftPlus… helaas… daar red je het meestal niet mee bij grote databases. Zelfs niet met een bulk platform zoals ManageWP (wat ik gebruik).
    Ik pomp meestal de ManageWP database backup via een CLI commando in de site. Vanwege het hack voorval op m’n staging websites heb ik m’n kunde in backups terugplaatsen opnieuw prima kunnen oefenen. Best belangrijk want: wanneer heb jij voor het laatst een backup uitgetest, en ook het testen van het terugplaatsen.
  • WPRocket is een van onze favoriete caching plugins. In versie 3.15 is er een mogelijkheid om achtergrondsafbeeldingen met vertraging in te laden. Dat is beter voor de laadtijd. En dat vind Google ook beter met hun Web Vitals metingen.

🔍 Google & consoorten

  • Google gaat vanaf nu ook csv bestanden indexeren. Een csv is zoiets als een xls bestand. Maar dit nieuw Google dingetje kan toch wel serieuze potentiële problemen veroorzaken. Want een export van WordPress plugins gebeuren meestal in een csv bestand. En ja, ook backup exports van je database. Maw: de data van bestellingen als het een WooCommerce shop is. Uiteraard moeten we niet in paniek slaan. De kans is heel klein omdat die bestanden geen site links hebben. XLS-bestanden worden al langer geïndexeerd door Google. Met volgende Google zoekopdracht kan je trouwens nagaan of Google iets heeft geïndexeerd: filetype:csv naamwebsite.be. Voor onze klanten gaan we dit sowieso nagaan via de robots.txt bestand.
  • Nu we het hadden over eeuwigheid en het 100 jaar plan. Wist je dat het “internet” ook een archief zoekformulier heeft? Je kan vorige versies van je website opzoeken doorheen de jaren via de Wayback machine. De allereerste versie van davel.be was gebouwd in 2003 (!): het was een geboorte-website van m’n nichtje Emma.
  • Jawel, Google Sites worden nog gebruikt. Maar Google heeft officieel bevestigd door Google Sites niet ideaal zijn voor zoekmachine optimalisatie. Eureka! Enkele jaren geleden was er een marketing bedrijf die klanten wijsmaakte dat dit absoluut wel het geval was. Google Sites knalde je website in de top 3 van Google! Nog erger: je moest die Google Site als een subdomeinnaam van je eigen domeinnaam registreren. He!? Een subdomeinnaam is een nieuwe site in de ogen van Google. Het marketing bedrijf organiseerde Tesla testritten om daarna hun “oplossing” te verkopen. He!? Alsof een Tesla het product beter maakt? :-). Tja, toch is er 1 klant ingetrapt. Iets meer dan duizend euro voor niets… Conclusie: pols gerust even bij ons als een marketing-partij aan je deur komt kloppen.

🛍️ Allerlei in e-commerce land

  • Bol.com blijft groeien, een dubbelcijferige groei met dank aan de advertentie tak. Net zoals bij Amazon kan je advertenties runnen op bol.com om je producten hoger te laten ranken.
  • De druk op gratis verzending blijft aanhouden. Ook Amazon (US) verhoogt z’n minimum bestelbedrag voor niet-Prime leden.
  • Het mileu-aspect wordt ook belangrijker. Consument bereid langer te wachten op bestelling als dat beter is voor het milieu. Maar eerlijk gezegd: het gaat om een onderzoek in Nederland waar vooral de same-day of next-day delivery hevig de plak heeft gezwaaid. Dus ik begrijp dat consumenten langer “willen” wachten tot opzichte van die benchmark. Maar uit mijn ervaring zal dat ook geen 3 a 4 dagen wachttijd zijn….

🤟 WOOFERS nieuws

  • In het voorjaar kondigde we onze nieuwe Monitorplannen aan, ter vervanging van onze Zorgplannen. We zijn nu bezig met de switch. De Monitorplannen focussen zich op … jawel: monitor. Zowel updates, technische zaken zoals security en uptime. Maar ook monitoring van externe tools: search console, bing, shopping, trefwoord-ranking etc.
    Er zitten ook geen werkuren meer in de nieuwe plannen. Werkuren zijn voortaan in regie of via een voordelige supportbundel. De hoofdreden is dat we met WOOFERS gaan uitbreiden met extra medewerkers. In de vorige Zorgplannen (met uren) was het niet haalbaar om met medewerkers te werken. Dus ja: er staat momenteel een vacature open voor een technische medewerker. Interesse?


Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites en webshops sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WooCommerce tips.

Volg me op: