De verouderde WooCommerce REST API wordt binnenkort verwijderd

In 2016 werd WooCommerce 2.6 uitgebracht met een REST API gebaseerd op JSON API, ter vervanging van een oudere API methode. Dat klinkt uiteraard allemaal technisch. Maar kort samengevat: via REST API kan je systemen met elkaar verbinden. Het is een soort format waarmee data wordt uitgewisseld. Dat kan gaan van magazijn beheersystemen, shipping of betaalproviders.

De “oudere” API-versie; ook wel Legacy API genoemd; werd die hele tijd nog meegesleurd in alle nieuwe WooCommerce updates. Louter omdat redelijk wat diensten gebruik maakte van deze API-methode.

Vanaf WooCommerce 9.0 (juni 2024) gaat de Legacy API uit WooCommerce core. Maar gelukkig lossen de makers van WooCommerce het netjes op. De Legacy API wordt een plugin.
Ter info: je kan dus nu ook al die Legacy API uitschakelen op je website via

WooCommerce => Instellingen => Tab “Geavanceerd” => Link “Legacy API”

woocommerce legacy api

Opgelet: sommige diensten zijn nog afhankelijk van die “oude” Legacy API.

Via de bovengenoemde instelling kan je uittesten of je externe diensten afhankelijk zijn of niet.
Want helaas niet alle diensten springen meteen op die nieuwe WooCommerce API; zelfs niet de bekende bedrijven.

Een voorbeeld:

SendCloud

SendCloud is afhankelijk van de Legacy API. Na WooCommerce 9.0 dien je die Legacy API plugin te installeren.

Conclusie

Vermoedelijk zijn er nog veel meer diensten zoals SendCloud die niet helemaal mee zijn. Op zich geen erg, er zijn oplossingen. Maar dus best even testen vooralleer je in juni 2024 voor voldongen feiten staat.Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites en webshops sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WooCommerce tips.

Volg me op: