Waarom WordPress kiezen: voor en nadelen op een rij

Het is zo makkelijk voor mij om te vertellen waarom je WordPress moet gebruiken voor je website. Ook al klinkt dit als ‘bij WC-eend adviseren we WC-eend’.

Misschien zijn we niet 100% neutraal, maar we proberen het hier alvast op een neutrale manier te beschrijven waarom je toch WordPress moet gebruiken.

7 redenen waarom je WordPress moet gebruiken

Open Source

WordPress is open-source en dus gratis. Open-source betekent dat de broncode online beschikbaar is voor iedereen die het wil gebruiken. De licentie staat toe dat je de software mag gebruiken, verkopen, bewerken en verder distribueren. Als geste staat er wel tegenover dat een webbouwer verbeterde versies terug beschikbaar stelt voor andere mensen.
Kortom, een geheel ecosysteem waar wereldwijd duizenden ontwikkelaars dagdagelijks het product beter maken.

Populairste beheersysteem voor websites

WordPress bestaat sinds 2003. Meer dan 30% van alle websites draaien op WordPress; dat zijn cijfers gemeten op 10 miljoen websites. Met andere woorden: WordPress is mega-populair.

Makkelijk te gebruiken

Er valt altijd een kleine drempel te overwinnen bij het leren van een nieuw software-systeem. Maar bij Davel hebben we reeds honderden mensen begeleid met hun WordPress website. Na een opleiding van slechts 2u zijn de meeste personen er mee weg.

Snel uitbreidbaar

Net vanwege de populariteit is er een marktplaats ontstaan van uitbreidingen in de vorm van plugins. Dankzij plugins kan je jouw website supersnel uitbreiden. Hierdoor hoeven we niet steeds maatwerk code uit te schrijven. En dat betekent dat WordPress websites best betaalbaar zijn.

Onafhankelijk van webbouwer

Er zijn heel veel webbouwers die werken met WordPress. Dus dankzij het open-source licentie én de populariteit betekent dit dat je onafhankelijk bent van webbouwer.

Ben je je huidige WordPress webbouwer beu? Er zijn genoeg valide professionele opties.

Inventief en toekomstgericht

Met de komst van de blokeditor heeft WordPress de weg van de toekomst ingeslagen. Vermoedelijk zullen andere beheersystemen dezelfde weg opgaan.

WordPress gemeenschap

WordPress is gebouwd door duizenden vrijwilligers en mensen die betaald worden door bedrijven die een zeker belang hebben in de groei van WordPress. Deze gemeenschap is ongelooflijk behulpzaam. Heb je vragen over WordPress of WordPress Hulp nodig? Je vindt vast en zeker een antwoord via fora of Social Media. Of je kan uiteraard terecht bij Woofers ;-).

Als je dit zelf eens wil ervaren, bezoek een WordPress Meetup of WordCamp.

Waarom zou je niet kiezen voor WordPress?

WordPress staat bekend als een beheersysteem voor small- and medium websites. Alhoewel we vinden dat je quasi alles kan doen met WordPress.

Meertaligheid

WordPress is out the box niet meertaligheid. Dat staat pas gepland tegen 2021. Tot zover is het behelpen met bepaalde plugins zoals WPML. Maar deze oplossingen zijn niet zo ideaal als je een uit de kluiten gewassen website hebt.

Een 3-talige webwinkel met 1000 producten. Ik betwijfel of WordPress de beste oplossing is.

Connectie en Aps

Bij grote projecten zien we meer en meer integraties tussen website en andere platformen zoals magazijnsoftware of boekhoudsoftware. Tot enkele jaren geleden waren andere beheersystemen hier geschikter voor dan WordPress. Met de komst van een degelijke API heeft WordPress zich de laatste jaren enorm bijgebeend.

Complexere projecten

Complexere website projecten vragen meestal een combinatie van verschillende profielen van webbouwers. Voor zulke zaken kan je best terecht bij een agency. In België is de agency-wereld voornamelijk nog Drupal gezind, niet zozeer WordPress. Er zijn er enkele. Interesse? Geef een seintje en ik schakel je door. Maar in Nederland en Duitsland zien we meer & meer WordPress agencies die complexere projecten opnemen.
Met andere woorden: complexiteit betekent niet meer automatisch Drupal.

Conclusie over de beste keuze

Wij zijn uiteraard niet echt neutraal als WordPress fans. Maar we zijn overtuigd dat WordPress voor 90% van alle bedrijven de beste oplossing is.

Indien het bedrijf in opstartfase is maar toch grotere (digitale) dromen nastreeft, dan is het nog steeds mogelijk om over te schakelen. Al te vaak zien we startende bedrijven al meteen complexe weboplossingen maken zonder de markt af te toetsen. En dat kan wel snel met een WordPress website.

Ontvang nog méér tips in je mailbox!

Elke 2 weken advies over WooCommerce & WordPress.
En ja, en ook tips die we enkel delen via deze nieuwsbrief!

Naam(Vereist)
Mogen we je WooCommerce tips toesturen?

Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites en webshops sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WooCommerce tips.

Volg me op: