10 redenen waarom WooCommerce perfect is als webwinkelplatform

WooCommerce is het meest gebruikte e-commerce platform ter wereld, niet toevallig draaiend op het meest gebruikte beheersysteem voor websites ter wereld: WordPress.
In dit artikel overlopen we 10 redenen waarom WooCommerce een perfect platform is om een webshop te starten.

1.  Het is gratis

WooCommerce is open-source software. Open-source software is een vrije software die je gratis kan downloaden, aanpassen en doorverkopen dankzij de vrije licentie die erachter zit. Met WooCommerce out-of-the-box geraak je al een flink eind op weg om een goeie webwinkel op te zetten met alle basis functionaliteiten.

2. Grote flexibiliteit

WooCommerce kan je gebruiken voor het verkopen van zowel fysieke als digitale producten, als zelfs diensten zoals afspraken en boekingen. De code zit prima in elkaar en kan aangepast worden naargelang de wensen van de klant. Omdat het open-source software betreft creëert het een grote flexibiliteit om een volledige webwinkel naar je hand te zetten.

3. Verder dan e-commerce

Het lijkt evident maar meestal wordt dit punt vergeten. WooCommerce is extra interessant vanwege WordPress. Met WordPress kan je een volledige website op maat uitbouwen en je webwinkel perfect integreren. De WordPress-interface én manier van pagina’s beheren wordt doorgetrokken doorheen WooCommerce. Als je al een beetje WordPress kan, dan kan je WooCommerce.

4. Draagvlak van specialisten

Omdat WordPress en WooCommerce zo populair is vindt je zeker en vast de WordPress specialist /ontwikkelaar die bij jou past. je vindt er hoogstwaarschijnlijk zelfs iemand bij je in de buurt.  Zeker voor niet technische webwinkeliers is dit een heel belangrijk punt om je website verder te optimaliseren. Kies je voor andere open-source platformen zoals Drupal of Magento, dan is de zoektocht naar een ontwikkelaar een stuk moeilijker.

5. WooCommerce extensies

WooCommerce verdient vooral z’n centen aan WooCommerce extensies. Deze extensies zorgen voor extra functionaliteiten of koppelingen aan je webwinkel. Zo hoeft jouw ontwikkelaar niet meteen het wiel opnieuw heruit te vinden. Want misschien bestaat er al een extensie die doet wat jij zoekt. Sommige extensies zijn zelfs gratis te downloaden. Betreft de betalende extensies, in de meeste gevallen gaat dit om een jaarlijkse kostprijs.

6. Koppelingen met externe diensten/software

WooCommerce is als software zijnde volwassen. In die zin dat verschillende externe partijen software-koppelingen maken met WooCommerce omdat het draagvlak van WooCommerce zo gigantisch is. Externe diensten kunnen niet achterblijven. Er bestaan ontelbare koppelingen voor boekhoudpaketten, CRM-systemen, Google Mail, Nieuwsbriefsoftware, enz.

7. Mooie rapportage-tool

E-commerce rapportage is standaard inbegrepen in WooCommerce. Ook de analytics (bezoekersstatistieken) is heel makkelijk te connecteren.

8. Android en Iphone app

Nieuwe bestellingen checken en afronden op je smartphone? Dat kan. WooCommerce biedt gratis een mooie app die je snel en mobiel kan helpen.

9. Blijvende groei

Ik zie het marktaandeel van WooCommerce in de komende jaren nog feller groeien. 2 jaar geleden is WooCommerce opgekocht door Automattic; het bedrijf achter WordPress.com. Dat bedrijf heeft de kennis en kunde om WooCommerce naar een volgend niveau te brengen.

10. Het is jouw webwinkel

Dit laatste punt stemt overeen met het eerste punt: open-source. Als je belang hecht aan het hebben van een webwinkel als ‘eigendom’ -in die zin dat je 100% volledige controle hebt over de webwinkel en de code- dan kan je niet anders kiezen dan open-source met als beste optie WooCommerce. WordPress is gewoon de beste keuze voor je website.
De software staat op jouw servers, is jouw eigendom, de gegenereerde data is van jou. Als je kiest voor een webwinkel-dienst zoals Shopify als Wixx, dan ben je geen eigenaar van je shop. Als die dienst stopt, dan stopt ook jouw webwinkel met bestaan.

Wil je leren hoe je een WooCommerce webwinkel kan beheren?
Check dan zeker onze WooCommerce handleiding op deze website.Over de auteur: Dave Loodts

Full-time creatieve maker van doelgerichte websites en webshops sinds 2006 en gek van WordPress en WooCommerce. Actief lid in WordPress Community sinds 2014. Mijn grootste voldoening: ondernemers die succesvol aan de slag gaan met m'n WooCommerce tips.

Volg me op: